.

O nas

Gasilsko reševalni center Ajdovščina (krajše GRC Ajdovščina) je bil ustanovljen leta 1963 in je ena najstarejših poklicnih gasilskih enot v Sloveniji. Skozi dolga desetletja je v njem delovalo mnogo dobrih in srčnih ljudi, ki so vedno znova dokazovali svojo predanost ideji gasilstva, pa za svoj trud niso zahtevali, niti pričakovali javnega priznanja in slave.

Na teh straneh vam želimo predstaviti našo zgodovino, organiziranost, opremljenost in dejavnosti naše enote. Upamo, da bo predstavitev potešila vašo radovednost in hkrati pripomogla k boljšemu poznavanju dela gasilcev-reševalcev, pa tudi naših želja in zastavljenih ciljev.

V GRC Ajdovščina je trenutno zaposlenih 14 poklicnih gasilcev. Razporejeni smo v štiri izmene, tako da  opravljamo 24-urno stalno dežurstvo. Število intervencij se iz leta v leto povečuje, tako smo ajdovski gasilci v povprečju med najbolj obremenjenimi poklicnimi gasilci v Sloveniji.

0 Profesionalnih gasilcev
0 Delovne izmene
0h Stalno dežurstvo

Za gasilsko službo so zato značilne posebnosti in zahteve, ki so potrebne za opravljanje gasilske dejavnosti, kot so: disciplina, hitro odločanje in reagiranje na intervencijah, razna tehnična znanja, telesna pripravljenost, nenehno usposabljanje in urjenje, spoznavanje novih tehnik.

Delo poklicnega gasilca je težko primerjati z drugimi poklici. Pri delu se uporablja draga zaščitna in reševalna oprema, s katero je treba znati rokovati. Ne glede na vso opremo pa je to služba, ki je predvsem in zelo odvisna od ljudi. Poklicni gasilci svoje delo opravljajo v posebnih pogojih, težkih razmerah in izpostavljeni nevarnostim (strokovne analize dokazujejo, da mora gasilec v svojem poklicu obvladovati nekaj sto različnih področij in le-te opravljati v človeku stresnih trenutkih). Za gasilsko službo so zato značilne posebnosti in zahteve, ki so potrebne za opravljanje gasilske dejavnosti, kot so: disciplina, hitro odločanje in reagiranje na intervencijah, razna tehnična znanja, telesna pripravljenost, nenehno usposabljanje in urjenje, spoznavanje novih tehnik. Tako gasilci na intervencijah delujemo skladno, hitro in brez nepotrebnega podvajanja aktivnosti.

error: Te slike so zaščitene.