.

Reševanje na vodi in iz vode

Med ljudmi se pojavlja vse večje zanimanje za športe na vodi in v njej. Te dejavnosti predstavljajo zanimiv način preprečevanja negatinih učinkov sodobnega življenja. Tako je tudi v našem kraju poraslo povpraševanje po športih na rekah Hubelj in Vipava.

V Sloveniji se po statistiki zadnjih deset let beleži v povprečju 30 utopitev letno.

V Sloveniji se po statistiki zadnjih deset let beleži v povprečju 30 utopitev letno. Do utopitve pa ne pride vedno samo zaradi neznanja plavanja ali zaradi nesreč pri adrenalinskih športih. Lahko jo povzročijo naravne nesreče, narasle reke, potpljeni podvozi, zdrsi avtomobilov v vodo zaradi prometnih nesreč, padci v vodo zaradi opojnih sredstev v krvi utopljenca (alkohol, opijati, droge), delovne nesreče ob vodi, udarci v glavo ter podcenjevanje lastnih sposobnosti in moči narave.

Reševanje na vodi-slika

Reševanje iz vode je akcija pri kateri eden ali več reševalcev izvleče utapljajočega se iz vode na suho, kjer mu dajo, glede na njegovo telesno pripravljenost, ustrezno pomoč.

Način reševanja se razlikuje glede na stanje ponesrečenca in kraj utapljanja:

  • samoreševanje
  • reševanje iz obale
  • reševanje s plovilom
  • osebno reševanje

V naši enoti so zaposleni opravili tečaj za reševanje na divjih vodah, ki obsega sprejemne izpte iz znanja plavanja. Po opravljenih sprejemnih izpitih so se izobraževali 80 pedagoških ur po programu, ki ga je predpisala Uprava za zaščito in reševanje Slovenije. Tečaj obsega teoretični in praktični del, ki se izvaja na reki Soči v Solkanu. Po opravljenem usposabljanju so pridobili licenco za reševanje iz divjih voda – Modul E, katero morajo obnavljati vsake 3 leta.

Naši reševalci iz vode kondicijsko trenirajo plavanje enkrat na teden v bazenu Zavoda za Šport Ajdovščina, saj je, poleg vse potrebne zaščitne in reševalne opreme za reševanje iz vode, pri reševanju eden prvih in ključnih pogojev dobro znanje plavanja in kondicijska pripravljenost.

error: Te slike so zaščitene.