USPOSABLJANJE S PRIKAZI GAŠENJA

V Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina večkrat opravljamo predavanja in prikaze pravilnega gašenja z ročnimi gasilnimi aparati.

Poznamo ročne gasilne aparate na :

  1. PRAH
  2. CO2
  3. VODO
  4. PENO   

Kakšen aparat bomo uporabili je odvisno od same velikosti požara in od tega, katera stvar oziroma snov gori.

 

KAKO PRAVILNO GASIMO!

Vedno imejte dovolj veliko varnostno razdaljo do ognja, saj je domet vode ali praška do 5 metrov in se šele pri tej razdalji razvije poln učinek gasilnega sredstva.

 

Vedno gasite z vetrom in nikoli proti!

Požar vedno gasite od spodaj in gasilni oblak usmerite v žarišče požara!

Da boste lahko opazovali uspeh gašenja, vedno gasite v sunkih (s presledki). Tako se vam ne bo zgodilo, da bi se gasilni aparat prehitro izpraznil (najmanjši čas škropljenja 6 kilogramskega gasilnega aparata z gasilnim praškom traja le okoli 10 – 12 sekund). To pravilo ne velja za goreči bencin, olje ali maščobo, ki jih je treba pogasiti naenkrat.

Če gori plin, gasilni aparat usmerite neposredno na mesto, kjer plin uhaja. Plinsko pipo zaprite tako hitro, kot je le mogoče, tako da preprečite nadaljnje uhajanje plina.

Če je možno, uporabljajte več gasilnih aparatov naenkrat.

Gasilnih aparatov nikoli povsem ne izpraznite, da boste imeli rezervo v primeru nenadnega novega izbruha!

Gasilni aparati v zadostnem številu naj bodo vedno na dobro vidnem in lahko dostopnem mestu. Vsako leto naj jih pregleda serviser. Po uporabi je treba gasilne aparate znova napolniti, tudi če so le delno izpraznjeni.

Ponosno skrbimo za vas.