Požar na Školu

Požar na Školu

V petek, 17. aprila, ob 19.30, nas je center 112 obvestil o požaru nad naseljem Gradišče. Izkazalo se je, da gori na našem Školu, priljubljeni sprehajalni in razgledni točki vseh Ajdovcev. Takoj smo aktivirali tudi PGD Ajdovščina.

Kot vsi vemo, je pot, ki vodi na Škol, v resnici strma ter skalnata stezica. Zaradi tega smo imeli precej težav z dostopom do kraja dogodka. Ko smo se končno prebili skozi kraško rastje, je bil požar že polno razvit. Goreli so suha trava, grmičevje in borovci. Požar se je širil proti severu in zahodu, zaradi česar smo urno začeli z gašenjem. Ognjene zublje smo kmalu lokalizirali, nato je sledilo prekopavanje in gašenje posameznih žarišč.

V soboto, 18. aprila, ob približno isti uri, smo bili ponovno obveščeni o požaru v naravi na popolnoma isti lokaciji kot v petek. Gorelo je le nekaj 10 metrov stran od požarišča prejšnjega dne. Požar je bil še nekoliko bolj razširjen kot v petek. Skupaj z gasilci PGD Ajdovščina smo požar pogasili in dodatno zalili z vodo.

Zaradi možnosti ponovnega vžiga, so gasilci PGD Ajdovščina v nedeljo zjutraj opravili ogled požarišča in ga še enkrat dodatno zalili z vodo.