September

September

September se je izkazal kot mesec, v katerem se je res veliko pripetilo. Opravili smo 47 intervencij, gasili smo vozila, smetnjake, gozdne površine, posredovali na prometnih nesrečah, nesrečah z nevarno snovjo, črpali vodo, postavljali protipoplavne vreče in na vse mogoče načine pomagali občanom v težkih trenutkih.

V začetku meseca smo v nočnem času dvakrat gasili parkirana vozila. Prvič smo bili aktivirani nekaj minut pred 2.00 zjutraj. Goreli so štirje avtomobili in pet zabojnikov za smeti. Uspelo nam je obvarovati preostale avtomobile, parkirane v bližini požara na parkirišču. Le nekaj dni za tem smo bili ponovno obveščeni o požaru vozil. Tokrat sta gorela dva avtomobila. Bila sta parkirana pod nadstreškom, neposredno pred vhodom v večstanovanjsko stavbo, kar je zelo oteževalo gašenje. Stanovalci so ostali ujeti znotraj zgradbe. S hitrim posredovanjem smo ogenj učinkovito pogasili in preprečili, da bi se razširil na stavbo.

Najobsežnejša intervencija je bil gozdni požar v Dolgi Poljani, ki se ga najverjetneje še vsi zelo dobro spominjate. Gasilci smo bili na kraju dogodka prisotni kar šest dni. Zelo suha narava in močna burja sta ustvarili odlične pogoje za gorenje, zato se je požar v petek res nevarno približal stanovanjskim hišam. Na pomoč so nam prskočili gasilci iz celotne severnoprimorske regije in helikopter Slovenske vojske. Močna burja je zelo oteževala nastalo situacijo, saj je raznašala dim in iskre po celotni vasi. Med domačini je bilo čutiti strah. Požar se je nevarno približal štirim hišam, ogenj smo uspeli pogasiti tik za njimi. Stanovanjske hiše smo obvarovali, na žalost pa je zgorelo osem hektarjev gozda. Za uspešno opravljeno delo se ponovno zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pomagali in nam olajšali delo.

Zaradi močnega deževja smo imeli proti koncu meseca veliko dela, saj je voda zalivala kleti, poplavljala ceste ter stanovanjske, industrijske in kmetijske objekte. Zaradi veliko klicev na pomoč, z različnih lokacij, smo v naših prostorih vzpostavili štab. Aktivirali smo gasilce Gasilske zveze Ajdovščina in Vipava. Tako smo s skupnimi močmi odpravljali posledice neurji. Najdaljša intervencija je bila v vasi Brje, saj je za poslopjem kmetije nastalo veliko jezero vode. Poplavilo je objekt namenjen spravilu krme, voda pa je ogrožala tudi hlev, zato smo vodo črpali vse do naslednjega dne.

Poleg rednih vaj smo gasilci opravili tudi nekaj tečajev v izobraževalnem centru na Igu. Dva gasilca sta opravila tri dnevni tečaj za gašenje notranjih požarov – tako imenovani C-modul, en gasilec pa je opravil šest dnevni tečaj iz vrvne tehnike.