Posredovanja na hitri cesti

Posredovanja na hitri cesti

V zadnjem tednu smo imeli precej dela na hitri cesti. Tam smo morali posredovati kar trikrat.

Prvič smo bili aktivirani s centra 112, v sredo, ob 21.56. Dispečer nas je obvestil o požaru tovornega vozila na hitri cesti v smeri Vipava-Razdrto. Minuto za tem, je izmena naših sodelavcev že izvozila iz garaže in hitela proti mestu požara. Ob prihodu na kraj je bil požar polno razvit, zaradi česar smo hito, a premišljeno, začeli z gašenjem. Kmalu za tem so se nam pridružila še prostovoljna gasilska društva Vipava, Podnanos, Postojna, Razdrto, Hruševje in Veliko Ubeljsko, s katerimi smo skupaj pogasili goreče vozilo in opravili vse potrebne ukrepe in postopke.

Drugič nas je center 112 obvestil o prometni nesreči v petek, ob 7.03. Do nesreče je prišlo na hitri cesti v smeri Selo-Vogrsko. Dispečer nam je povedal, da je bilo v nezgodi udeleženo eno vozilo, ena oseba pa je bila poškodovana. Drugih informacij za nas ni imel. Ker je to območje dvojnega pokrivanja, je na kraj nesreče bila napotena tudi poklicna gasilska enota Nova Gorica. Ob približevanju mestu nesreče, smo naleteli na veliko težavo, saj se vozniki in voznice niso pravilno razvrstili in pri razvrščanju niso ustvarili REŠEVALNEGA PASU. Ker je hitra cesta brez odstavnega pasu, je zato tudi manj prostora, zaradi česar je še toliko bolj pomembno, da se vozniki in voznice pravilno razvrstijo. Pomembno je, da se ob vsakem zastoju ali zmanjšani hitrosti pod 40km/h, začnemo razvrščati in ustvarjati REŠEVALNI PAS. Na hitri cesti, brez odstavnega pasu, je zelo pomembno tudi to, da se vozniki tovornih vozil razporedijo izključno na desno stran. Ob primeru, da samo eno tovorno vozilo zapelje desno (ostala pa so pravilno razvrščena na desni), zaradi vzporedno postavljenih dveh tovornih vozil na sredini ostane premalo prostora za prehod intervencijskih vozil. Zaradi nepravilne razporeditve vozil smo tako izgubili veliko dragocenih minut. V upanju, da je za našim prehodom ostal ustvarjen reševalni pas, smo kot prvi na kraju mesta nezgode opravili vse standardne postopke. Vendar so vozniki zaradi premikanja svojih vozil ponovno blokirali pot, zaradi česar so vse ostale enote, ki so na karj nezgode prihajale za nami, imele težave. Ponovno bi radi poudarili, kako pomembno je, da pravilno razporejena vozila ostanejo na svojih mestih vse in se ne premikajo, dokler zapora ceste ni odpravljena. Skupaj z gasili poklicne gasilske enote Nova Gorica smo nato pomagali reševalcem iz Ajdovščine pri oskrbi poškodovane osebe.

Tretjič nas je center obvestil o prometni nesreči v noči s petka na soboto, ob 00.30. Nesreča se je zgodila na odseku med Ajdovščino in Selom. Osebno vozilo je zaradi neznanega vzroka zadelo odbojno ograjo hitre ceste in se po prevračanju ustavilo na voznem pasu. K sreči voznik ni bil poškodovan. Opravili smo vse operativne postopke za posredovanje ob takšnih nesrečah. Zaradi ure in manjšega prometa, tokrat nismo imeli težav z dostopom na kraj nezgode.

Vedeti moramo, da sekunde štejejo življenja. S pravilno in pravočasno vzpostavljenim REŠEVALNIM PASOM lahko pomagamo nekomu, ki prav takrat potrebuje pomoč.