Posredovanje ob intervencijah s kačami

Posredovanje ob intervencijah s kačami

V zadnjem času smo, tako kot vsako leto, ob vse toplejšem vremenu, posredovali na kar nekaj intervencijah, pri katerih so nas občani prosili za pomoč, saj so v svojih domovih opazili kačo. Dejstvo je, da so v toplem vremenu kače najbolj aktivne in zato, največkrat po naključju, zaidejo v naše bivalne, oziroma delovne prostore. Kljub temu, da gasilci nismo posebej usposobljeni za posredovanje ob takšnih intervencijah, se klicu na pomoč seveda moramo odzvati. Dve tovrstni intervenciji zato predstavljamo v nadaljevanju.

V prvem primeru smo bili s strani Regijskega centra za obveščanje (ReCO) obveščeni, da je lastnica cvetličarne v svojih poslovnih prostorih opazila kačo. Gospa je bila ob našem prihodu zelo preplašena, saj se je znašla v povsem neznani situaciji. Povedala je, da je že ob odprtju cvetličarne opazila nekaj prevrnjenih cvetličnih lončkov, vendar temu ni posvečala posebne pozornosti. Kasneje, okrog 12. ure, pa je zagledala kačo kako se plazi čez blagajno. Takoj je poklicala na številko 112 in prosila za pomoč pri odstranitvi okrog meter dolge bele kače. Iz opisa smo sklepali, da gre za belouško, ki je sicer nestrupena, a je kljub temu previdnost na intervenciji zelo pomembna. Ker je v cvetličarni veliko cvetličnih lončkov in rastlinja, smo začeli z sistematičnem iskanjem in odmikanjem stvari. Ko smo kačo odkrili, smo jo prijeli s palico za prijemanje plazilcev in jo odložili v zaboj. Nato smo jo prepeljali na bližnji travnik in spustili v naravo.

V drugem primeru se je kača znašla v bivalnih prostorih občana.  K sreči smo tokrat za iskanje kače potrebovali manj časa, saj je bil prostor nezaseden oziroma dokaj prazen. Tudi v tem primeru smo kačo, tokrat je šlo za črnico, ujeli s pomočjo palice za prijemanje plazilcev ter jo nato preselili v primernejše bivališče.

Na podlagi opisanega, bi vas radi seznanili tudi s projektom ‘Kačofon’, ki deluje v okviru Herpetološkega društva. Osnovni namen projekta je informiranje, kako postopati, če se kača pojavi v bližini domovanj, oziroma celo zaide v objekt, hkrati pa nudijo ljudem številne zanimive informacije o življenju in navadah kač. V nujnih primerih ekipa ‘Kačofona’ celo posreduje na intervencijah. Več o samem projektu na: http://kacofon.blogspot.com/