Ajdovski gasilci praznujemo 60 let poklicne enote

Po skoraj dveh stoletjih organiziranega delovanja prostovoljnih gasilskih društev v naših krajih je bila leta 1963 v Ajdovščini ustanovljena prva poklicna gasilska enota. 60 let kasneje je Gasilsko reševalni center Ajdovščina ugleden član slovenske družine poklicnih gasilskih enot. Ajdovski gasilci v prazničnem letu načrtujemo številne aktivnosti, s katerimi bomo predstavili svoja področja delovanja in specifično strokovno znanje.

Prvi trije poklicni gasilci so se v Ajdovščini leta 1963 vselili v nov gasilski dom, ki so ga slovesno odprli leto prej. Nova poklicna enota v Ajdovščini je bila ena prvih poklicnih gasilskih enot v Sloveniji. Vse od takrat delujemo v isti stavbi na Tovarniški ulici, v šestdesetem letu delovanja pa se zaposleni končno lahko veselimo novega gasilskega centra, ki naj bi bil zgrajen v letu 2025.

O prvih šestih desetletjih poklicnega gasilstva v Ajdovščini boste letos še veliko izvedeli. Že 13. maja ste si lahko ogledali pravi spektakel, saj smo gasilci organizirali tekmo v žemarjenju,  plezanju po vrvi na 40 m visok Mlinotestov silos. Osrednje praznično dogajanje bo zgoščeno v mesecu septembru. V tem času si boste lahko na panojih ob rimskem obzidju ogledali razstavo fotografij gasilcev. Za šolske otroke in mladino bomo na posebnem dogodku Igrajmo se za varnost predstavili delovanje in sodelovanje vseh reševalnih služb, ki sodijo pod okrilje občinske civilne zaščite. Če bodo okoliščine in vreme dopuščali, si boste takrat v Ajdovščini lahko od blizu ogledali tudi vajo gašenja v naravi s helikopterjem. Na sam praznik ajdovskih gasilcev, 13. septembra, bo v Ajdovščini najprej potekal strokovni posvet z mednarodno udeležbo na temo gašenja požarov v naravi, na slavnostni seji pa bomo gasilci razvili svoj novi prapor in predstavili jubilejni zbornik. Osrednje praznovanje bomo 16. in 17. septembra zaključili v velikem slogu, saj bomo v Ajdovščini gostili atraktivno dvodnevno gasilsko tekmovanje Fire Combat Challenge Slovenija. Gledalci boste lahko uživali v spremljanju izjemno zahtevnega premagovanja izzivov, ki se po zahtevnosti lahko merijo le z resničnimi izzivi v primeru naravnih in drugih nesreč.

V prazničnem letu smo gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina že dobili novo celostno grafično podobo. Posodobljen znak je odraz sodobne usposobljenosti naše majhne, a izjemno učinkovite poklicne gasilske enote, hkrati pa s podobnostjo z občinskim grbom ponosno sporočamo, da je enota doma v hitro razvijajoči se Ajdovščini.