Gasilski konec tedna

Gasilski konec tedna

Pretekli vikend ste nas kar nekajkrat poklicali na pomoč in odzvali smo se bliskotvito ter z vso odgovornostjo. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj naših akcij, ki bodo gotovo zanimivo branje, služijo pa naj tudi kot opomin in opozorilo.

Na hitri cesti med Vipavo in Ajdovščino sta trčila osebno in tovorno vozilo. Na srečo ni bilo poškodovanih oseb, nastala pa je materialna škoda na vozilih in tudi cestni infrastrukturi. Na tej točki bi vas radi opomnili na REŠEVALNI PAS, ki rešuje človeška življenja. Če se vozniki, ki stojijo v koloni, ob nesreči pravilno razvrstijo na levi in desni skrajni rob cestišča, nam na ta način omogočijo hiter in varen dostop do mesta nezgode. Tako prispemo do poškodovancev občutno hitreje, vsi pa vemo, da je v nesrečah, kjer so ogrožena človeška življenja, pomembna vsaka minuta.

Aktivirani smo bili ob dimniškem požaru v Budanjah. Tam smo pogasili požar, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico s termo kamero, da bi se prepričali, da je po gašenju okolica požara varna. Na intervenciji so nam na pomoč priskočili tudi gasilci prostovoljnega društva Ajdovščina.

Za pomoč so nas zaprosili sosedje starejšega občana. Ta je ostal pred zaklenjenim stanovanjem in ni mogel domov. S tehničnim posegom smo skozi okno vstopili in z notranje strani odprli vrata ter mu tako omogočili varen vstop v stanovanje.

S centra 112 so nas v noči s petka na soboto obvestili o zadimljenih prostorih lokala v Ajdovščini. Ob prihodu na kraj dogodka, smo hitro ugotovili, da tli napeljava v elektro omarici. Izklopili smo električno napajanje in prezračili prostore. Vedno po požaru sledi pregled s termo kamero, da se prepričamo o temeljitosti opravljenega dela. O dogodku smo obvestili tudi dežurnega električarja.

V soboto popoldne smo v Lokavcu gasili travniški požar. Občanu je ogenj ušel izpod nadzora ob poskusu čiščenja posesti. Ogenj je zajel tudi drva, ki so bila spravljena v bližini in celo manjši leseni objekt. Požar smo pogasili s skupnimi močmi s prostovoljnimi gasilci iz Ajdovščine.

V zgodnjih nedeljskih urah pa nas je center 112 obvestil še o požaru hiše v Žabljah. Ob prihodu na kraj dogodka, so bili opaženi gost dim in manjši plameni. Požar je bil še v razvijajoči se fazi in v spodnjih prostorih hiše. Hitro smo ukrotili ognjene zublje in prezračili prostore, sledila pa je sanacija pogorišča in – uganili ste – pregled s termo kamero. Na intervenciji so sodelovali tudi gasilci prostovoljnega gasilskega društva iz Ajdovščine.