Pestri januar

Pestri januar

Januar se je za GRC Ajdovščina izkazal kot precej pester mesec in hitro je bilo jasno, da je przničnih dni zares konec. Do sedaj smo posredovali na kar desetih intervencijah, za vas pa smo spodaj zapisali nekaj bolj zanimivih in za nas tehnično zahtevnih posegov.

  • Na uvozu na hitro cesto se je zgodila prometna nesreča, v kateri je bila udeležena nosečnica. Ker so ženske, ki nosijo otroka, ranljiva skupina in je za njih potrebna posebna skrb, je bilo v tej intervenciji še posebej pomembno kako smo pristopili k reševanju. Izrednega pomena v takšnih situacijah je tudi dobro sodelovanje z reševalci.
  • Ob prometni nesreči avtobusa in osebnega vozila, v kateri smo posredovali, k sreči ni bilo poškodovanih oseb. Tako smo opravili standardne postopke, kot so zavarovanje kraja dogodka, požarno varovanje, odklop akumulatorja in sanacija razlitih motornih tekočin. Veliko truda smo vložili v postavitev vozil na cestišče, saj sta bila dana situacija in teren prometne nesreče precej zahtevna. Ker smo bili pazljivi, previdni in natančni, smo preprečili morebitno povečanje škode na vozilih.
  • Tehnično zahtevno je bilo tudi posredovanje ob prometni nesreči polno naloženega tovornega vozila. To je zapeljalo čez rob vozišča in pri tem obstalo na betonskem zidu, obstajala pa je tudi velika možnost prevrnitve. Moči smo združili z avtovleko iz podjetja Štucin in vozilo varno postavili nazaj na vozišče.
  • Posredovali smo ob prometni nezgodi voznice, ki se je z vozilom prevrnila dvajset metrov pod cestišče v potok in tam obstala na strehi. Voznica je bila k sreči le lažje poškodovana. Kolegom reševalcem smo pomagali pri oskrbi ponesrečene voznice. Kasneje smo izvedli vse standardne postopke in poškodovano vozilo izvlekli iz potoka, saj je obstajala nevarnost razlitja motornih tekočin v potok in s tem onesnaženje vodotoka.
  • Pogasili smo tudi dimniški požar. Pri tem smo pregledali prostore ob dimniški tuljavi s termo kamero, očistili dimnik ter pred ponovnim kurjenjem svetovali obisk dimnikarja. Na intervenciji smo sodelovali z gasilci PGD Col.
  • Še ena prometna nesreča se je zgodila tudi na hitri cesti med Vipavo in Ajdovščino. V njej je kombi z osmimi potniki končal na strehi. Dve osebi so reševalci NMP Ajdovščina in NMP Nova Gorica prepeljali na nadaljne zdravljenje v bolnišnico. Na kraju smo izvedli standardne postopke za posredovanje ob prometni nesreči.

Naše delo je, kot vidite sami, zelo razgibano in pomembno. Tudi naprej bomo stremeli k temu, da bomo ob primerih nezgod hitri in učinkoviti kot do sedaj.